Vegansk parmesanost

Vegansk parmesan

Är det sant? Går det att göra egen, vegansk parmesan? Absolut, och det är inte speciellt svårt heller! Allt du behöver är näringsjäst, cashewnötter och lite salt. Jag hittade detta recept på Happyhealthblog.com, som också har tagit den fina bilden.

Bjäst kan köpas på nätet här.

Vegansk parmesan
5 från 3 röster
Skriv ut

Vegansk parmesan

Tillagningstid 10 minuter
Total tid 10 minuter

Ingredienser

  • 2 dl cashewnötter
  • 1/2 dl näringsjäst till exempel Bjäst
  • 1-2 tsk salt gärna havssalt

Instruktioner

  1. Lägg ner alla ingredienser i en matberedare.
  2. Mixa lätt tills du är nöjd med konsistensen. Jag vill inte ha blandningen allt för mjölig, men det är en smaksak.
  3. Häll upp i en trevlig burk och förvara i skafferiet.

Vad är näringsjäst?

Näringsjäst är en torkad, inaktiv jäst rik på B-vitamin. Den har en len ost- eller smöraktig smak, vilket gjort det till en populär ingrediens i veganska rätter. Näringsjäst går att använda till det mesta – perfekt om du vill ha en extra smak- och vitaminboost i din matlagning!

Näringsjäst kan vara svårt att få tag på. Det finns i en del välsorterade livsmedelsaffärer, men annars skulle jag rekommendera att beställa på nätet. Här kostar en förpackning bara 58 kronor.

Göra egen vegansk ost

Med detta receptet kommer du att kunna imponera på dig själv och dina gäster. En veganskt ost som faktiskt smakar gott.

Vad är parmesanost?

Parmesan, eller Parmigiano-Reggiano, är kanske en av världens mest kända ostsorter. Ostarnas konung! Parmesan började först tillverkas i närheten av den italienska staden Parma, vilket återspeglas i ostens namn. Vem som helst kan inte tillverka parmesanost. All mjölkproduktion, tillverkning och lagring måste nämligen ske i ett fåtal specifika regioner, för att slutprodukten ska få marknadsföras som just Parmigiano-Reggiano.

Parmesanosten är grynig i konsistensen och tillverkas av opastöriserad komjölk, löpe och salt. Den lagras i regel i minst 12 månader.

Parmesanost är en viktig ingrediens i många maträtter, inte minst inom det italienska köket. Osten kan förhöja många trötta rätter med sin enorma komplexitet.

Går det att göra en äkta parmesanost vegansk?

Nej, kanske inte. Som sagt så finns det strikta regler för vad som får kallas parmesan. Precis som champagne bara får tillverkar i just Champagne, så finns det speciella regler även kring parmesanosten. Men med det sagt, givetvis går det att skapa en vegansk ost av parmesankaraktär. Receptet här ovan är inte tänkt att till fullo likställas med en komjölksost lagrats i flera år. Men! Den veganska osten av parmesantyp som beskrivs här, ger också ett trevligt djup och umamiboost till många maträtter. Så ge den ett försök! Du kommer inte bli besviken.

Ersätta parmesanost

Detta receptet är ett perfekt alternativ till parmesanost. Den kan ätas av laktosintoleranta eftersom att den inte innehåller mejeriprodukter. Den kan också ätas av veganer eftersom att ”osten” inte innehåller några animalier och inga djur har skadats i framställningen.

5 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Betyg

*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.