Bjäst Flingor

Bjäst är ett varumärke av näringsjäst som tillverkas av det Göteborgsbaserade företaget Carls-Bergh Pharma AB. Bjäst är väldigt rikt på B-vitaminer, då en speciell jäst (saccharomyces cerevisiae) har använts för att få en så bra sammansättning som möjligt. Resultatet är en protein- och vitaminrik produkt som kan användas till allt möjligt. Tillverkarna själva tipsar om att använda Bjäst vid frukostbordet:

Bjäst flingor är en utmärkt frukostprodukt. Goda och nyttiga flingor att blanda i den egengjorda muslin eller komplettera den färdigköpta med. Flingorna kan även strös på gröten. Notera dock att om flingorna upphettas finns det risk att en del av de värdefulla vitaminerna förstörs. Med Bjäst till frukost får man snart en ny och god vana.

Precis som med näringsjäst generellt så har Bjäst två huvudsakliga användningsområden: antingen används det som kosttillskott eller så används det som smakförstärkare i matlagning. Som kosttillskott används Bjäst främst för sitt naturliga B-vitamininnehåll. B-vitamin är egentligen inte en enskild typ av vitamin, utan en hel grupp vitaminer. Bjäst innehåller väldigt många av dessa B-vitaminer, till exempel B1 (tiamin), B2 (riboflavin) och B3 (niacin). I matlagning används Bjäst ofta för att få till en nötig och ostliknande smak. Eftersom Bjäst enbart består av inaktiv jäst, så har det blivit ett populärt ostsubstitut bland veganer. Om du är intresserad av att prova använda Bjäst i din matlagning så har vi samlat goda recept med näringsjäst här.

Vad innehåller Bjäst?

Bjäst innehåller enbart specialodlad näringsjäst. Näringsinnehållet framgår av tabellen nedan. En portion är ungefär 7 gram, eller 1,5 msk.

Bjäst näringsvärde & innehåll

Innehåll per: 1 portion RDI 100 g
Vitamin B1 7,7 mg 700 % 110 mg
Vitamin B2 1,6 mg 114 % 23 mg
Niacin 18 mg 89 % 257 mg
Vitamin B6 0,14 mg 10 % 2 mg
Biotin 7 µg 14 % 100 µg
Pantotensyra 0,7 mg 12 % 10 mg
Folsyra 7 µg 4 % 100 µg
Inositol 12,95 mg   185 mg
PABA 98 µg   1400 µg
Kolin 16,1 mg   230 mg
Tryptofan 28,8 mg   411.4 mg
RNA & DNA 490,15 mg   7002 mg

Var kan man köpa Bjäst?

Bjäst finns att köpa i välsorterade dagligvarubutiker och specialiserade hälsokostbutiker. Ibland kan det tyvärr vara svårt att hitta på hyllorna, varför det kan vara en god idé att köpa Bjäst på nätet. Då behöver du inte springa omkring och leta i massa butiker innan du hittar det du söker – och dessutom brukar det vara billigare att beställa på internet.

En påse med bjäst

Vanliga frågor

Är bjäst nyttigt?

Man skulle kunna argumentera för att Bjäst toppar listan över ”Superfoods”. Bjäst innehåller vegetabiliskt protein med essentiella aminosyror som kroppen inte kan producera på egen hand. Aktiv näringsjäst är även sprängladdad med vitamin B1, B2, Niacin och mängder med nyttiga kolhydrater. Ämnerna i näringsjästen har visat sig att:

  • Höja immunförsvaret
  • Hjälpa kroppen med återhämtning
  • Reducera kolesterol
  • Oskadliggör fria radikaler som orsakar potentiella cellskador
  • Kan vara bra för tarmsystemet

Näringsjästen är som sagt fulladdad med nyttiga B-vitaminer. B-vitaminer spelar en viktig roll för att beskydda nervsystemet. Det hjälper även till att bilda röda blodkroppar och hjälper till att bryta ned kolhydrater och fett.

Bäst av allt? Näringsjäst kommer utan några som helst biverkningar

Vad är Bjäst gjort av?

Bjäst består av torkad specialodlad näringsjäst i flingform. Jästen i sig är inaktiv vilket betyder att jästcellerna har dött.

Vad använder man bjäst till

Bjäst har många användningsområden. Den är väldigt uppskattad av veganer eftersom den är helt fri från animalier. Bjästen används framför allt till:

  • Används som krydda på exempelvis mat, popcorn och grönkålschips
  • Ger ”umami” smak
  • Perfekt till veganska ostsåser
  • Soppor
  • En mängd andra recept (läs våra Bjäst-recept här)

Vad är bjästflingor

Bjäst flingorna är torkad näringsjäst. Näringsjäst kommer i två former, i tablettform och i flingor. Bjäst är flingformen som kommer produceras av Carls-Bergh Pharma AB.

Bjäst tabletter

Bjäst kommer även i tablettform.