Pesto är en fantastiskt god, klassisk röra från Italien. Fräsch basilika tillsammans med bland annat olivolja och pinjenötter skapar ett tillbehör som passar bra till det mesta. I en traditionell pesto används parmesanost, men i det här receptet har vi bytt ut osten mot ett veganskt substitut baserat på näringsjäst. Visste du förresten att ordet pesto kommer från italienskans pestare som betyder ”stöta”? Namnet påminner om det faktum att ingredienserna traditionellt stöts i en mortell – men det går bra att använda en mixer också.
Vegansk pesto
Ingredienser
- 50 gram pinjenötter
- 2 krukor basilika
- 1 klyfta vitlök
- 2-3 msk vegansk parmesan
- 2 dl olivolja
- salt
- peppar
Instruktioner
-
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Det ger en tydligare smak av de goda fröna.
-
Häll ner pinjenötterna i en mortel tillsammans med basilika och stöt samman ingredienserna. Det går även bra att använda en mixer, som sagt.
-
Tillsätt vitlöken och en halv deciliter av oljan, medan du fortsätter stöta eller mixa.
-
Tillsätt resten av olivoljan under fortsatt stötning eller mixning. Eventuellt kan du behöva lite mindre/mer olja beroende på vilken konsistens du vill ha.
-
Tillsätt den veganska parmesanen och smaka av med salt och peppar. Serveras med fördel tillsammans med pasta!
Lämna ett svar