En fantastiskt god rätt! Ge tomatsåsen extra tid och kärlek, så kommer den utveckla ett djup som lyfter rätten. På tal om att lyfta rätten – glöm inte att toppa med vegansk parmesan!
Veganska färsbullar i italiensk tomatsås
Ingredienser
Färsbullar
- 1 st gul lök
- 3 klyftor vitlök
- 0,5 msk torkad basilika
- 0,5 msk torkad oregano
- 400 g formbar sojafärs
- 1 msk tomatpuré
- 1 msk grönsaksfond
- 1 msk japansk soja
- salt
- peppar
Tomatsås
- 1 st gul lök
- 2 klyftor vitlök
- 400 g krossade tomater
- 4 dl vatten
- 2 tsk torkad oregano
- 1,5 dl torkade röda linser
- salt
- peppar
Servering
- 500 g spaghetti
- vegansk parmesanost
Instruktioner
Färsbullar
-
Skala och hacka gullök samt vitlök fint. Hacka även ner basilika.
-
Blanda sojafärsen med lök, vitlök, tomatpuré, grönsaksfond, soja och de torkade örterna. Smaka av med salt och peppar. De ska smaka mycket!
-
Forma smeten till bullar av valfri storlek. Färsbullar som serveras i tomatsås brukar i regel vara lite större.
-
Stek färsbullarna i olivolja på medelvärme. De ska få fin färg runt om hela!
Tomatsås
-
Skala och finhacka vit- och gullök.
-
Fräs löken i olivolja. Den ska bli mjuk och glansig, men inte få färg. Tillsätt krossade tomater, vatten, oregano och linser.
-
Låt tomatsåsen koka tills linserna är mjuka. Under tiden kokar du pastan enligt instruktionerna på paketet. (Du kan om du vill koka pastan 1 minut kortare, och istället låta speghettin koka med i såsen på slutet)
-
Vänd när färsbullarna i tomatsåsen när linserna har mjuknat. När pastan är färdig rör du när även den.
Servering
-
Servera med härlig "vegansk parmesan" och färsk basilika!
Grymt!