Portioner: 10-12 bollar
Ingredienser:
- 1 dl näringsjäst (bjäst)
- 1 dl mandelmjöl
- 1 dl solrosfrön
- 1 dl valnötter eller hasselnötter
- 1 msk chiafrön
- 1 msk linfrön
- 1 msk kokosolja, smält
- 1 msk osötat jordnötssmör eller annat nötsmör
- 1 krm kanel
- 1 krm kardemumma
- En nypa havssalt
- 1-2 msk vatten (vid behov)
Instruktioner
Instruktioner:
- Börja med att mixa solrosfrön och nötter i en matberedare eller mixer tills de är finhackade. Var försiktig så att du inte mixar för länge och får ett nötsmör.
- Tillsätt mandelmjöl, näringsjäst, chiafrön, linfrön, kanel, kardemumma och salt i matberedaren och mixa tills allt är väl blandat.
- Tillsätt smält kokosolja och jordnötssmör i blandningen och mixa tills en degliknande konsistens uppnås. Om blandningen är för torr, tillsätt 1-2 msk vatten för att få en smidigare konsistens.
- Rulla degen i dina händer för att bilda bollar, ungefär i storleken av en golfboll. Om du har svårt att rulla dem, fukta händerna med lite vatten.
- Lägg bollarna på en tallrik eller bricka och ställ in dem i kylskåp i minst 30 minuter, så att de blir fasta.
- Förvara bollarna i en lufttät behållare i kylskåpet. De håller sig färska i upp till en vecka.
Dessa näringsjästbollar med nötter och frön är ett perfekt mellanmål för diabetiker eftersom de är låga på kolhydrater, sockerfria och rika på nyttiga fetter och protein. Dessutom är de enkla att göra och smakar gott! Om du vill variera smaken kan du experimentera med andra nötter, frön och kryddor. Men kom ihåg att alltid hålla koll på kolhydrat- och sockerinnehållet för att säkerställa att mellanmålet är lämpligt för diabetiker.
Läs mer: Fler tips på mellanmål
Lämna ett svar